Första digitala plattform att göra för pension vad Avanza och Nordnet en gång gjorde för fondspar - Svenskafribrevsbolaget.se

Första digitala plattform att göra för pension vad Avanza och Nordnet en gång gjorde för fondspar

En marknad på 1500 miljarder utmanas av nytt försäkringsbolag

På fem år har Svenska Fribrevsbolaget byggt upp en tjänst som utmanar de stora pensionsbolagen, som har 1500 miljarder skäl att oroa sig.

Pensionsbranschen består av få försäkringsbolag med få uppstickare. Senaste bolaget som startade var SFB, dessförinnan 2011 då Brummer Life startade.

Ett fribrev är en pensionsförsäkring dit det inte längre betalas in några nya pengar. Mest troligt på grund av att personen bytt jobb och får en ny tjänstepension med andra villkor.

Den arbetsföre svensken har i snitt åtta fribrev, enligt Mattias Fellenius, grundare av Svenska Fribrevsbolaget. 

Fribrev som tillkommit efter 2007 och inte är tecknade inom kollektivavtal lyder under flytträtten. Pensionsbolagen som suttit på pengarna har dock ofta tagit ut så höga flyttavgifter att det inte varit värt besväret.

Det går att flytta sina fribrev till Avanza eller Nordnet, men kräver också pappersblanketter och att spararen själv letar upp vilka pensioner som ligger hos vilket pensionsförsäkringsbolag.

Totalt motsvarar flyttbara och återköpbara fribrev över 1 500 miljarder kronor, enligt SFB, vilket skulle motsvara 55 procent av vad organisationen Svensk Försäkring säger är totalen av hela försäkringskapitalet i privata pensionsförsäkringar, tjänstepensionsförsäkringar (utanför kollektivavtal) och kapitalförsäkringar.

Pengar som förblivit en svart fläck på privatspararnas karta.

Länk till artikeln hos Dagens Industri